Kratka povijest

Hrvatsko glazbeno društvo Čarobna frula osnovano je 28. veljače 1992. godine u Zagrebu. Čarobna frula je neprofitna udruga, koja svrhu svog postojanja nalazi u pomaganju nadarenoj djeci i mladima da ostvare svoje umjetničke sposobnosti. Ili, drugim riječima, kako je to zapisano u statutu društva, u promicanju dobra, istine i ljepote.

Prvi štićenici Hrvatskog glazbenog društva Čarobna frula bila su djeca područnog odjela glazbene škole Ivana Zajca u Studentskom gradu okupljena u zbor Vrapčići. Zbor je stariji od društva; prvi put je pod imenom Vrapčići nastupio na jednom školskom koncertu 1989. godine. S vremenom je iz zbora stasao kvartet vokalnih solistica, na čelu sa sopranisticom Suzanom Horvat. Nastupao je pod imenom Kvartet Čarobna frula, ili, kad im se pridružio bas Marijan Barčići, Kvintet Čarobna frula. Kako je dječji zbor odrastao, pretvorio se prvo u zbor mladih Čarobna frula, a zatim, sa sve više odraslih članova, naprosto u zbor Čarobna frula. Usporedno je kvartet Čarobna frula, zajedno sa sviračima u pratnji, postao vokalnoinstrumentalni sastav Čarobna frula, i specijalizirao se za pop, gospel & spiritual i jazz glazbu.

Čarobna frula, živi organizam, koji nikad ne miruje, trenutno je u novoj fazi pretvorbe: iz pretežno ženskog u mješoviti zbor. Stoga tragamo na sve strane za muškim članovima.

Utemeljitelj, predsjednik društva, te umjetnički ravnatelj oba zbora i vokalnoinstrumentalnog sastava je Marijan Milić. Instrumentalni pratitelji bili su redom vrsni glazbenici: Mirta Pandurić, Blanka Aždajić, Ante Milić, Vladimir Bednjanec, Hrvoje Žagmešter, Andrija Milić i Dario Sabol.

Hrvatsko glazbeno društvo Čarobna frula otvoreno je svim ljudima koji vole glazbu, ili umjetnost uopće. Prihvaćamo s veseljem nove članove, bili oni skladatelji, pjevači, svirači, plesači, pjesnici, crtači, slikari, fotografi, dizajneri... ili naprosto podupiratelji društva.